[O1] Nie chce odpalić przy startowaniu 1,9 tdi 110 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukone
    Classic
    • 2009
    • 13

ilu to juz mechanikow zrownalem z ziemia i tych z zwyklych warsztatow i tych z aso dzieki OCP
  • marjusz
    Drive
    • 2007
    • 88

Witam, proszę o pomoc, co jakiś czas mam problem z odpaleniem auta po przekręceniu stacyjki zamiast ruszyć rozrusznik i odpalić to przygasają kontrolki i zeruje mi zegar i licznik tak jak by zwarcie a samochód nie chce odpalić. Po którymś razie odpala ale boje się, że stanie mi się to kiedyś na przykład przejeździe a ja zostanę.

Komentarz

• jad
      Drive
      • 2009
      • 62

Ile lat ma akumulator? Oczyść klemy, posmaruj wazeliną i mocno dokręć. Sprawdź napięcie. Jak nie pomoże, to sprawdź kable. Potem rozrusznik.
      Edit: tak się dzieje przy zimnym silniku, czy niezależnie od tego, czy jest zimny?
      Pozdrawiam,
      Jacki

Komentarz

• marjusz
        Drive
        • 2007
        • 88

akumulator mam nowy, dzieje się to raz na 2 na 3 miesiące w miedzy czasie wszystko działa / niezależnie czy zimny czy ciepły raz na wyszłem na chwile z auta i tez nie dało sie odpalić a silnik był ciepły

Komentarz

• sylwek44
          Drive
          • 2009
          • 71

Sprawdź rozrusznik. W nim może być przyczyna.

Pozdr
          Sylwek44

Komentarz

• jad
            Drive
            • 2009
            • 62

Przetestuj rozrusznik. Na naszym forum też na pewno jest opis. Jeśli to nie rozrusznik, to pozostaje stykologia, kostka stacyjki.
            Edit: na naszym forum o rozruszniku jest tutaj .
            Powodzenia.
            Pozdrawiam,
            Jacki

Komentarz

• ROBAL_26
              RS
              • 2010
              • 2320
              • Octavia I combi (1U5)
              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

marjusz, na 1000% rozrusznik robi zwarę i dochodzi do dużego spadku napięcia i wówczas się zegary resetują, po wyjęciu rozrusznika i jego naprawie możesz przy okazji poprawić styk masy na silniku przykręconej nakrętką do jednej ze śrub mocujących skrzynię do silnika u góry,nie da się go nie zauważyć.
              miłej pracy pozdro :szeroki_usmiech
              Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• delanopl
                Elegance
                • 2009
                • 831

podpisuję się, ewidentne objawy awarii rozrusznika

Komentarz

• marjusz
                  Drive
                  • 2007
                  • 88

dziękuje za podpowiedzi, wczoraj wymieniłem kostkę pod stacyjką oraz podładowałem akumulator i przy okazji wyczyściłem klemy i wszystkie masy pod podstawka akumulatora.
                  Myślę ze to kostka mogła dawać zwarcie dlatego że przy wyciąganiu klucza ze stacyjki czasami wyłączało mi radio na parę sekund. Na razie działa jeśli się powtórzy biorę się za rozrusznik.
                  pozdrawiam

Komentarz

• samtech84
                    Elegance
                    • 2008
                    • 988
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Miałem takie same objawy co jakiś czas nie mogłem odpalić i u mnie winny okazał się rozrusznik. Jakby się powtórzyło wykręć go i sprawdź na krótko jak nie ruszy to pewnie szczotki do wymiany.

Komentarz

Pracuję...